Chenta

Chenta owh Chenta!!! sje2 berbual kt blog sendiri..kdg2 xsume org senang utk duduk depan kte n dgr kte membuat luahan persaan atau bebelan kn..so kt sni jer yg aku boleh membebel dn xde org nk marah aku...jd sile bace dn jgn lupe tok komen k...

Friday, January 15, 2010

Xmau Hidup Diselubungi Misteri???

Masa aku menaip entry ni, suasana kat opis agak tenang jam menunjukkan pukul 2.17ptg bertarikh 15hb January 2010, dalam keadaan sedang duduk dgn tenang di meja sendiri serta tidak ditemani sesiapa di opis melainkan diri aku dan alunan muzik dr radio saluran 104.60fm....

Masih terang hari kat luar, aku taip entry ni tuk kongsi kesedihan aku ...
Dijadikan cerita paling tak seronok aku untuk tahun 2010 ni sebab handphone aku ilang, masuk kali ni ini adalah handphone aku yang ke 5 hilang sepanjang 3 tahun. Apalah musibah yang melanda di awal tahun nip n aku tak tau......

Peristiwa ni berlaku pada 12hb januari 2010(aku dh tulis dlm dairy). Aku macam biase masuk keja jam 9pg(sebenarnya lmbt) menjalankan kerja2 yang sewaktu dgn aku hingga tamat waktu bekerja jam 5 ptg. Disebabkan aku sedang asyik melayan member2 kat ym so aku pun ambik keputusan balik lambat. Opismate aku tepat je jam 5 die dh blah tak nmpk batang idung lg... so tinggallah aku kat opis sowg2.... asyk sgt layan ym jam pn dh pukul 7,hari dah nk gelap... aku coll bos tanya die balik kol bape coz aku selalu tumpang die balik umh...

“ akak balik pkul berapa?, lambat lg x?”
“akak ade meeting kat skudai ni, zue nak balik ke, naik ape?”
“xlh, zue tgu akak, takut nk balik dh gelap.”
“xpe lh, zue tgu akak je, kejap lg akak blik la.”
“ok.” Talian ptus.

tgu lh aku dgn penuh sabar, tetibe handphone aku ni berbunyi ade panggilan masuk... berbual pny berbual tetibe ade customer dtg, so aku pn putuskan talian n layan la customer yg dtg ni.... puas bertonyeh kat dpan customer ni pn balik..... duduk je kat meja, ade mesej masuk di handphone,balas2 sambil ym dgn member(member aku tu si maul)... tgh dok ym ni tetibe teringat nk mintak kat mber aku no bdk housemate lame kat muar, tgu pny tgu die pn bg lah no...tertera kat screen desktop aku ni... dgn pantas aku nk capai handphone... tetibe!!!!!!!!! Xde??? Aku bukak handbag,bongkar sume barang dlm handbag..... xde... cari ats meja,sampai berselerak dibuatnye... masih xde... pusing2 kat meja2 yg ade kat opis, pergi plak kat meja depan cr disemua laci ..masih xde.... try coll pakai telepon opis,talian still ade tp aku xdgr bunyi handphone tu dlm opis....tertonggeng2 cr bawah meja,dlm tong sampah(takut terbuang) dalam beg laptop bos (aku bukan syak bos aku) , dlm bilik solat, dalam stor (aku xde masuk stor pn) dlm toilet (xmasuk toilet dr jam 5ptg) bawah meja dan ats meja kat pantry..... senang cter kat sume tmpt la.... tp,tetap xde...

Bosan!!!! Aku capai telepon opis n terus coll bos..

“akak katne, nk balik pkul bpe?”
“dh nk blik ni.”
“akak, nset zue ilang.”
“ilang,mcm ne tu.”
“ntah.”
“sape ade opis, mcm ne lay ilang....”
“xtau lah,zue tgu akak k...”
“ok,jp lg akak smpi.”

Tension pny pasal aku pn teros je layan ym,malas nk pk mana g handphone aku tu... tgh dok ym ni boleh plak si mamau nk takotkan aku,sbb die aneh mcm ne handphone aku bley ilang.... aku lagi lh pening, xtau nk jawab cmen soalan die tu.... dlm kekalutan tu tetibe die bley cakap kat aku bende2 yang merepek kan... apalagi meremang lah bulu roma aku ni dgr....

Aku toleh kiri, toleh kanan... sunyi.. kat luar hari dh gelap.. macam2 lh berlegar2 kat kepala otak aku ni...(shit)... klu td aku tgu bos 4 jam ok je,tetibe mse tu rse mcm lme sgt2, mse tu plak bley rasa macam nk terkucil... aku tahan je sbb takut nk g belakang.... (sblm ni xtakut k)... tetibe telepon opis berbunyi, xsemena2 aku terperanjat, sblm ni xpnh la plak aku teperanjat..(siooottt)....

“zue, ttp kedai.. akak dh nk sampai..”
“ok”.

Aku capai handbag, ttp suis pc n lampu, berlari keluar dr opis.... takot siot ble opis tu dh gelap.... masuk je kete, bos ajak ke pontian,jemput anak die kat asrama...(anak die sakit mata). Dlm perjalanan, aku pinjam nset bos coll bliknset aku tu.... tapi,h masuk voice mail..... arghhhhhhhhhhhhhhh.....tension...

Esoknya aku g keje lmbt sbb xde handphone yang berkokok kejutkan aku waktu pagi.....
Dan semalam, kononnye nk balik awal sbb takut nk tgu bos balik....seram beb..... aku coll bos dn tanya die kat mana...

“akak kat ne,zue nk balik ni.”
“nanti2, jgn balik dlu... abg ade hadiah tok zue.”
“eh,ape je... yelh2...”

bile sampai opis die letak something ka ats meja, erm... dapat handphone baru... bos cakap susah klu xde hanphone...... walaupun bkn handphone yang mahal,tp aku xkesah sbb nk tgu gaji tok beli handphone baru tu lame siott.... heheheheh......

Maceh kat abg n akak sebab belikan zue handphone baru.

NI MODEL HANDSET AKU YG ILANG TU!!( nset murah pn bley ilang)


NI PLAK MY NEW HANDPHONE (so xde alasan bangun lmbt lg!!)


Huhuhuu....tu la cter aku yg misteri tu.. n sampai ari ni aku malas n pk mn pegi nye handphone aku tu.....

8 comments:

~z13L@D@L@Dy~ said...

wah..at least some1 concern and nak beli baru..best~~

ceqzue said...

huhuuu.....
btol22..

ceqzue said...
This comment has been removed by the author.
♥ kinkin ♥ said...

giler best kau! hp aku rosak berzaman bos aku langsung takde rasa nak belikan hp baru! cett! nak buat camne, competitor aku ramai kat sini..kang ada yang jeles pulak. hihi~

ceqzue said...

huhuu..
agk nye lh....
heheh...tp ko dpt hnset mahal dr tut..tut......
aku xdpt pn....
jeles ni..

penyu sejuk said...

staff kesayangan boss
alangkah indahnye law bos aku mcm bos ko eak

miss_aszni said...

hahahaha..
memang misteri abess..
aku pon xfaham cmane boleh ilang..
gi jpe bomoh laaaa..

ceqzue said...

huahuahu..
kesayangan sgt..
sekali aku kene pekik bley pecah gegendang telinga...
hehehehehe...