Chenta

Chenta owh Chenta!!! sje2 berbual kt blog sendiri..kdg2 xsume org senang utk duduk depan kte n dgr kte membuat luahan persaan atau bebelan kn..so kt sni jer yg aku boleh membebel dn xde org nk marah aku...jd sile bace dn jgn lupe tok komen k...

Saturday, August 28, 2010

raya..oh..raya!!!

Eceh…..mcm lah pose penoh kan??

Tajuk mmg lah best kan,tp sebanarnye hampeh…cepat nye mase berlalu..xsedar yg hari raya dah nk menjelang tibe.. klu dulu,dgr hari raya je senang hati,dpt baju,dpt kasut,dapat duit!!! Ha??? Duit??

Ha ah..btol lah tu..tp skunk ni,yg paling pening kan aku ialah duit.huwawawawawawawawawa…

Allow,aku skunk dh xdpt duit,kuar duit lg ade lah,,,

Sokseksokseksoksek…………..huwawawawa..sape2 yg murah hati nk bg duit angkat lappy!!!
Kalau dulu nak dekat raya je mesti sebok cat rumah,tapi sekarang dah jauh dari abah so adik ku si demok tu la yg jadi mangsa..huwawawawa..padan muke ko dek!!!!

Kalau dulu bile nak raye je,aku la paling semput nak tukar langsir sarung kusyen,alas meja dan adik beradik die sume yer…. Pastu nk gubah bunga jadi rupe lain ckit,walaupun kadang2 tu bunga yg same..huwawawawa…pastu time ni la jugak nak buat kuih raya segala bagai… sampai pkul 2-3 pagi dan kadang2 sampai masak tart tp jd biskot coklat..sebab?? HANGUS!!!!.. hahaahahahaahahahaha…

Tapi sekarang ni kan dh jauh dr mak,jd bile balik raya,berangkot lah macam org nk pindah. Mana nak bawak beg baju,mn nak bawah kuih raya bagai kan…tp suke sgt sbb dpt bawak balik sume2 tok mak…. Ble malam raya plak pun sangat suke sebab time tu masak2 kat rumah…masa ni lamina nak masak ni,mana nk masak tu.pastu main lari2 kalau kene masak kerisik..hahahaahah..sume xnak kacau kelapa tu sebab lame,gler penat..pastu ble kene blander kacang pun lari jugak sebab malas bende tu kene goncang2 banyak kali..hahaahahaha..sume pun jadi pemalas melampau.time makan xhengat.
Pastu time ni la jugak mak akan jadi monitor dan arahkan itu dan ini..hohohohoho..cube lah mak je masak mesti bertambah2 lah sedap kan mak…huhuhuhuhu….

Ble pagi raya plak,agenda yg selalu terlihat adelah beratur untuk mandi yer. Sile lah amik turn dgn tabah dan sile jgn berganjak dr situ.nanti ade org potong barisan kamu..hahaahhha..pastu xmuleh mandi lame2,cukup la mandi dgn ketenangan tanpa ade org yg memekik die luar bilik air..arghhhhhhhhhhhhhh…… time mandi ni jgk la mak akan jerit suruh cepat anta ketupat kat rumah org. mak,kte baru nk mandi,klu xmandi xboleh ke??? Huwawawawa..

Ble sume org lelaki dan balik sembahyang raya, jom makan2..huwawawawawa..sgt suke time ni, yg sape lambat sila la cedok lauk sendiri dlm periok..huhuhuhuhuhu..
Setelah menyendatkan perot dgn makanan,mak n abah pon amik la tempat duduk nak salam hari raya… time nip on,akan ketara lah aksi sape dulu nak g salam..apekah??? saya kecik lagi ok,yg besar lah salam dulu..huhuhuhuhuhuhu..ble salam salam ni macam biase lah kan, make up yg aku tepek 4inci tadi bakal terhakis,huwawawawawa.

Ble adegan salam menyalam abis, sampai lah acara salam wet raya ok..
Hahaahahahahahahahahahahhaaha…paling ske mse ni la, alahai penat nye nak salam punya lah ramai kan anak buah..

Jadi nye,ble dh ramai nye anak buah,maka banyaklah hasil yg kene keluarkan..huwawawawawawa…

Bagi wet syiling sowg 50sen ok x??hahaaahahahhha…gerenti aku kene serang nak emak2 diorg….haahahahaahahahahah…

Ble habis je salam, mari lah keluar umh beramai-ramai ke rumah sedara mara yg terdekat…mase ni la yer kite akan jumpe anak2 yang xtau sape mak bapak die,masing-masing nak nek kete dok sebelah-sebelah sepupu.jadinye,korg drive lah kete sendiri yek…haahahahaahahahahah…….boleh jam dalam halaman rumah je,sbb nye acara keluarkan dan mereverse kereta sdg berjalan… hahaahahahahahahahah,cube teka kereta sape depan sekali???? Huwawawawawawa..opcoz la kereta bapak I ok…sebab die mmg kene jalan depan sekali,sbb nye die lah yg paling ingat jalan nak g umah sedara mara..hahaahahahahaahahahah….

pastu akan berbaris lah kereta paling sikit 5kereta ok,family kami sahaja,jadinye kepada mereka yg family kami nak dtg. Sile hidangkan 5 jag besar air yer..haaahahahahahahaahaha….

Ni cerita raya sebelah abah,sebelah mak plak,biase2 saje sebab nye kat Singapore xmacam Malaysia yg majority adelah umat islam. Jenis mak plak dok umh jenis bertingkat2 ni kan..sape je lah jiran kat sebelah tu pun. Biase nye aku akan balik raya ke 5 atau 6 umah mak. Mak pun xkesah sebab mmg macam tu dr dulu lagi… susah jgk kadang-kadang bile fikir kan balik…klu lah dpt cuti smpai raya 3 je????mcm mana ngan mak??so terpakse lah bahagikan masa dgn bijak yer..hahaahahahaha…

Ok tu je cerite tok kali ni..penat lah menaip,ngantok…

2 comments:

Amirah Laili said...

wow...nk minx duit raya lah..i kecik lagi..hehehe..:P

Cz Aina said...

ateh...hahaaahahahah,bole saja..dtg la umh..