Chenta

Chenta owh Chenta!!! sje2 berbual kt blog sendiri..kdg2 xsume org senang utk duduk depan kte n dgr kte membuat luahan persaan atau bebelan kn..so kt sni jer yg aku boleh membebel dn xde org nk marah aku...jd sile bace dn jgn lupe tok komen k...

Wednesday, June 29, 2011

~Pahit-pahit pun Telan~

salam.....

hari ni nk cter pasal sayur yang pahit, iaitu sayur peria....kategori sayur tu kan??? sejak2 duk kat kampung ni, dah 2 kali my mum masak sayur ni... dan buat kedua kalinya seumur hidup ni i makan peria itu ok...rase die not bad la, sedap gak...tp sebenarnye i makan style, kunyah2 n telan je peria tu..hahahahahaah... wat cm yer2....

pada sape2 yang x kenal rupe paras yang ayu peria tu, meh la tengok..kohkohkoh..



hohohohoho...comel kn rupe die..huhuhuh..

peria ni sedap kalau goreng pastu ketak lada kisar n last sekali pecah kn telur...kalau nak best lagi, campur dgn udang..yummy..yummyyyy....



hhuhuhuu..
sedap..sedap....
umur dh nk tua baru lah aku nk makan mende ni...dari dulu xnk makan....yer la.... dulu i muda lagi, mane nk makan mende2 pahit macam ni...hohohohoo...

p/s:

~Peria atau nama sainsnya Momordica charantia

~Setiap 100gm peria mengandungi 92.4 peratus lembab, protein 1.6 peratus, lemak 0.2 peratus, mineral 0.8 peratus, fiber 0.8 peratus dan karbohidrat 4.2 peratus

~Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak.

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

nak sket

Cz Aina said...

huhuuhuhu...habes sudh....msk xbnyk...takot xabes..tp terhabes sudh..

KELI OH KELI said...

baguih peria ni untuk ubat darah tinggi...")

BERT said...

aduh..sampai skang tak suke peria..pahit..