salam.....
hari ni nk cter pasal sayur yang pahit, iaitu sayur peria....kategori sayur tu kan??? sejak2 duk kat kampung ni, dah 2 kali my mum masak sayur ni... dan buat kedua kalinya seumur hidup ni i makan peria itu ok...rase die not bad la, sedap gak...tp sebenarnye i makan style, kunyah2 n telan je peria tu..hahahahahaah... wat cm yer2....
pada sape2 yang x kenal rupe paras yang ayu peria tu, meh la tengok..kohkohkoh..
hohohohoho...comel kn rupe die..huhuhuh..
peria ni sedap kalau goreng pastu ketak lada kisar n last sekali pecah kn telur...kalau nak best lagi, campur dgn udang..yummy..yummyyyy....
hhuhuhuu..
sedap..sedap....
umur dh nk tua baru lah aku nk makan mende ni...dari dulu xnk makan....yer la.... dulu i muda lagi, mane nk makan mende2 pahit macam ni...hohohohoo...
p/s:
~Peria atau nama sainsnya Momordica charantia
~Setiap 100gm peria mengandungi 92.4 peratus lembab, protein 1.6 peratus, lemak 0.2 peratus, mineral 0.8 peratus, fiber 0.8 peratus dan karbohidrat 4.2 peratus
~Rasa pahitnya akan hilang dengan cara merendam di dalam air garam sebelum di masak.
4 comments:
nak sket
huhuuhuhu...habes sudh....msk xbnyk...takot xabes..tp terhabes sudh..
baguih peria ni untuk ubat darah tinggi...")
aduh..sampai skang tak suke peria..pahit..
Post a Comment